Wątek: Dociążanie zanęty  (Przeczytany 3847 razy)


martajadwiga

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
« dnia: Grudzień 10, 2012, 11:32:34 pm »
Wiem że podczas połowów w rzece należy dociążyć zanętę, aby nie została ona od razu wymyta z łowiska. Czego najlepiej użyć do dociążania zanęty? Kiedyś uważano że glina może źle wpływać na żerowanie ryb i osłabiać wabiące działanie składników zanęty spożywczej - dlatego proponowano żwir. Chcę zatem wiedzieć czy rzeczywiście glina ma tak poważne wady?

Tomek99

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 36
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2012, 11:06:30 pm »
ostatnio glina ma bardzo dobry PR - wszyscy zawodowcy jej używają, ale ja nie mam do niej zaufania:/ zanęta po dodaniu gliny zaczyna przypominać samą glinę O.o części spożywcze słabiej pracują i są całe obklejone gliną. ja wolę żwir i mielone płatki owsiane jako klej 

MłodyWilku

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 22, 2012, 08:01:39 pm »
Glina rozpuszcza się w wodzie, więc nie ma problemu z panierowaniem części spożywczych ;) Ponadto robi on atrakcyjną chmurkę w której znajdują się zapachy i cząstki zanęty. Zatem nie ma co się bać gliny. Na rzekach jest ona moim zdaniem nieodzowna. Zwykle korzystam z proporcji 1:1 i nie mam problemów ze znoszeniem zanęty:)